2013. július 28., vasárnap

Az Élet élvezetének titka - 3. rész - Mi is történt?

Vizsgáljuk meg mi történt ebben a kiflis történetben.

Lényegében volt egy fix külső történés. Ezután a történés kapcsán a figyelem rá lett irányítva egy keresési feladatra.
A keresés eredményeként jöttek ötletek, elképzelések, gondolatok ennek mellékhatásaként a tapasztalás minősége a keresés irányába tolódott el, lendült ki.

Tapasztalatok alapján ez igaz volt a hátrányos és az előnyös keresési szempontokból is.

Az világos, hogy a keresés energiába kerül. Ami viszont nonszensz, hogy miért nyomok energiát egy olyan dologba, amivel nem járok jól, ami rossz közérzetet okoz számomra?

Ez olyan lenne, mintha egy autóba tölteném a benzint teljes erőből, viszont az autó alig megy, nagyon hangos, rettentően füstöl és az összes benzint elégeti cserébe.
Ilyenkor egyértelmű mit kell csinálni. Hangolni az autó beállításait, hogy jól menjen, hogy jól szolgáljon. Próbálgatni kell, az új beállításokat.


Gyakorlás és szokások szempontjából...
Ha egy bizonyos keresést sokszor futtattunk az elménkben az be lesz gyakorolva, bizonyára kiépülnek gyorsítósávok, amik segítik az 1000-szer ismételt szemléletet elővenni. Vagyis minimális energia használatával tud az elme ötleteket adni.
Így csípőből, különösebb erőfeszítés nélkül vagyunk képesek panaszkodni bármiről és a képzetek lendülete már tolja is ebbe az irányba a tapasztalást.

Ezzel szemben, ha kevesebbet volt gyakorolva a pozitív oldal, akkor a gyorsítósávok hiányában, izzad az agy és mivel minden dolog természeténél fogva az energiaminimumra törekszik, könnyen kezdhet jelezni vagy akár ellenállni. S mire megadja a választ a negatív válaszok már ott unatkoznak a célvonalon.
Mr. Agy: - Mit szívatsz itt engem Főnök? Nem jó az, amit már csomószor kértél tőlem? És különben is nézd csak meg... Az a kifli valóban ócska. Ha egy jó csülök lenne előtted, na az már valami, de ez?! Próbálod magad átverni és ilyen mézesmázos ostobasággal áltatni? Nem így ismertelek, azt gondoltam értelmes ember vagy Főnök. Oké tessék, itt van a másik eredmény is, amit kértél... Tök hülyeség, de itt van.

További gyakorlás után:
Mr. Agy: - Oké Főnök elfogadom, hogy ez a feladat. Keresem miért jó és előnyös neked ez a dolog. Elég kemény meló, de látom ragaszkodsz hozzá... No meg is van. Tessék a lehetőségek és ötletek!

Még további gyakorlás:
Mr. Agy: - Ja a szokásos kell. Tessék! Érezd jól magad!

A másik érdekesség, hogy lényegében a legjobb, legkellemesebb külső élmény is borzasztóan lerontható egy romboló belső hozzáállással.

Ha 10000 $-os orosz kaviár van, pezsgőkkel, borokkal és gyümölcsökkel azt is le tudom rontani egy száraz kenyér elfogyasztásának élményére. A kérdés, hogy megéri e?
A másik következménye ennek a ésszerűtlenül kritikus szemléletnek, hogy gátolja az örömteli életet, semmi se tud igazán örömöt adni, mert az öröm lehetősége már a keresés pillanatában el lett vetve.

Milyen keresést használsz a:
- mindennapokban
- utazáskor
- munkádban
- egészségedben
- emberi kapcsolataidban
- magaddal szemben
- tevékenységeid során
- céljaid szempontjából
stb.

Ezek jutottak eszembe, a kifli két vége kapcsán.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése