2009. szeptember 9., szerda

5. hét: kedd. Az emlebetegségnek nincsenek határai

Ma átléptünk intenzív fokozatba. Ez azt jelenti, hogy elmaradnak a választott tárgyak és egész nap dolgozunk bizonyos dalokon. Elég fárasztó, de izgalmas is. Az Incubus dal pénteken lesz felvéve. Már előre tudom, hogy azon a felvételen a legkisebb hiba is ordítóan hallható lesz, várhatóan sok flusztrációt fogunk elszenvedni.
Sokan nem is nagyon tudják, hogy mennyire más a hangjuk külső füllel.
pl mikor megveszi az ember az első üzenetrögzítőjét és rábúgja, erotikus hangon: Helló itt én vagyok, a legklasszabb ember a világon, akarsz találkozni velem, akarsz randizni? Hagyj üzenetet!
Aztán visszahallgatja: Nyööönyyööö nyöönyöööö nyyyöööö. Valami szánalmas nyekergést hall és felkiált. Ez nem az én hangom! Ezzel szembesül mindenki és az énekes is. Főleg ha hallgatja magát. Jaj de szép belül a hangom és már megy is be az erdőbe.

Na aztán történt valami, amit nem akartam elhinni.
Ebédelek és odajön egy lány a mellkasra egy öv van erősítve. Mondom neki, rossz helyre tetted az övet. Erre ő mondja. Oh ez azért kell mert rosszul lélegzik és az egyik énektanárnál vett különórát és ő mondta neki, hogy csinálja ezt és lélegezzen a hasába.
Na itt kiesett a mustáros virsli a számból. Kérdem micsoda?
Aztán mondja a lány, hogy neki mindig voltak problémái a lélekzéssel és szédülni szokott. Meg visszatartja a lélekzetét...
Nem akartam elhinni. Légzés problémái vannak és a mellkast blokkolják még egy övvel is, pont ahol a tüdő van.

Aztán elkezdtem neki mondani a magamét a természetes lélekzésről. (A régiek így mondták. Isten lelket lehelt az emberbe. Nem préselt, nem nyomott. Kérdezd meg magadtól, hol van a lelked és már érted is a szóhasználatot)

Arról, hogy minden megoldás belül van és ezeket a dolgok fantáziával lehet hitelesen és természetesen irányítani. Mondtam neki vegyen úgy levegőt, ami jól esik, képzeljen el egy sóhajt, egy megkönnyebbülést vagy egy ásítást. Ezek mindig természetes mozdulatsort eredményeznek. :D Fogadni mernék, hogy most is a képzelgést gyakorolja. :P Kizárt.

De ez az öv dolog... olyan mintha kalapáccsal és 100-as szöggel akarnánk processzort javítani.
Azt a következtetést levonhatjuk. A világban mindig változnak az ideák, a nézőpontok, de egy dolog mindig megmarad. A hülyeség és ebből annyi van, hogy nem lehet megbírkózni vele.

3 megjegyzés:

  1. Ez az öv dolog nem azzal van összefüggésben, hogy sokan - így pl vszínű ez a lány is - nem a hasukba veszik a levegőt, hanem a mellkasukba, ami helytelen?

    VálaszTörlés
  2. http://www.youtube.com/watch?v=xzfEg8K1HTk
    Ennyit a hasi légzésről. Láthatóan mozog a mellkasa és gyönyörűen énekel.
    Teresa Berganza most 74 éves és még ma is énekel. Ha helytelen, amit csinál valszeg már régen elveszítette volna a hangját.

    A lényeg az, hogy csak a képzelettel lehet irányítani a levegőt, az biztos természetes gesztust fog eredményezni, ha valahol elkezdessz tartani, nyomni, vagy elkezded mániákusan figyelni a levegőd... csak zavart eredményezhet a működésben. Pl ezért mondják a szívbetegeknek, hogy ne figyeljék a szívverésüket, mert gondot okozhatnak vele.

    Az öv nem segít neki természetes gesztus kifejlesztésében.

    Ez egy érdekes téma. Saját tapasztalatom alapján, minden ilyen csinált technika zsákutca. A természetesnél meg úgysem lehet jobban kitalálni.

    Dév

    VálaszTörlés
  3. Azért ezzel továbbra is vitatkoznék :) Valószínűleg ha nem gondol a lélegzésére, akkor nem is figyel oda, hogy "jól" csinálja. Az öv meg segít neki ebben,méghozzá úgy, hogy nem kell odafigyelnie. Amúgy nem az a baj, ha mozog a mellkasa, hanem az, hogy deklaráltan rosszul csinál valamit, ha rosszul van néha... Szóval ezek szerint mégiscsak baj lehet a természettel... :)

    VálaszTörlés